Rasova – culisele proiectului arhitectural

Rasova – culisele proiectului arhitectural

Ne-am dorit, încă de la când am identificat acest terroir ideal, să îl valorificăm cu toate resursele noastre, într-un proiect inovator, prin care să împingem calitatea vinului în România, dar și cultura consumatorului. Iată că spațiul arhitectural a fost un mare factor decisiv pentru potențialul turistic uriaș pe care l-am valorificat.

Ideea proiectului arhitectural a pornit în urmă cu câțiva ani, atunci când echipa noastră a solicitat echipei Igloo România să realizeze un proiect pentru o nouă cramă dobgrogeană, un concept unic pentru circuitul turismului viticol din România.

Poziție privilegiată și vizibilitate ideală

Poziția privilegiată a terenului pe care urma să fie realizat proiectul, pe terasele unei foste amenajări viticole situate deasupra cursului Dunării, în apropierea Podului de la Cernavodă, i-a încântat pe arhitecții echipei Igloo, pentru că arhitectura tradițională dobrogeană reprezenta deja un subiect de interes pentru ei. Având perspective ample către locurile învecinate: Podul și orașul Cernavodă înspre nord și cursul Dunării înspre sud, orientările clădirii urmau a fi multiple.

Construcția, care prelungește faleza înaltă, are o foarte bună vizibilitate dinspre Autostrada Soarelui. Echipa de arhitecți a avut în vedere consistența aridă și pietroasă a peisajului dobrogean, astfel încât noua construcție să se potrivească perfect în acest mediu. Ea reprezintă o alăturare și intersectare de volume simple, asemănătoare unor stânci albe, ieșite din pământ. Construcția modulelor a fost făcută în funcție de cele două mari funcționalități ale spațiului: cea de producție, care cuprinde întregul proces de vinificație, de la prelucrare până la îmbuteliere și funcționalitatea turistică a spațiului, prin traseele care urmăresc succesiunea proceselor specifice fiecărei etape, până la îmbutelierea sticlelor.

Încăperile cramei urmează traseul vinului

Crama are cel puțin trei căi de acces, fiecare dintre acestea conducând într-o zonă specifică a traselului vinului. Prima intrare este cea a strugurilor, locul unde începe procesul de vinificație. A doua cale de acces este pe același nivel cu cea dintâi, dar este folosită de către personalul cramei și are accese către toate zonele tehnice din clădire. Calea vizitatorilor continuă printr-o alee în pantă îngropată în deal, care coboară către al doilea nivel al construcției, unde se face accesul printr-o a treia intrare. Aceasta conduce către shop-ul de vinuri și camerele de degustare sau mai jos, către sala mare de degustare și spațiul unde au loc evenimentele speciale.

Turiștii sunt mult așteptați

În ceea ce privește accesul turistic, există o legătură între laboratorul oenologic și sala mare de vinificație, în care se află cisternele de inox. Mai jos se află sala baricurilor și deși este izolată igienic, aceasta comunică vizual cu linia de îmbuteliere. Pe același nivel se găsește sala mare, cu deschidere către cursul Dunării și pădurile de pe malul opus. Deasupra acestei săli se află sălile mici de degustare și terasa cu ceasul solar.

Materiale simple și naturale

Atât pentru exteriorul construcției, cât și pentru interior s-au folosit materiale simple și naturale: piatră naturală, lemn de stejar și fier negru. În sala de degustare, mobilierul este realizat din același material ca pardoseala, reluând ideea inițială a construcției, a stâncilor care ies din sol. Mobilierul mai cuprinde dulapurile cu nișe, care pot depozita prima producție de sticle sau alte obiecte specifice procesului de vinificare.

Suntem bucuroși să împărtășim experiența Rasova tuturor vizitatorilor curioși. Vă așteptăm la cramă!